Головна » 2017 » Червень » 23 » Що таке соціоніка?
19:34
Що таке соціоніка?

Я хочу розповісти вам про один цікавому і корисному винахід сучасного людства. Одного разу вона прийшла в моє життя. Спочатку це був просто черговий тест з якогось там журналу, потім - тема розмов з подружкою, яка займається цим серйозно, а зараз це те, що відчутно впливає на моє життя і робить її краще. Це - наука соціоніка. 

Соціоніка - це така наукова галузь знань. Ну ... як наукова? Офіційно наукою вона не визнається, але існує досить людей, вчених, психологів, які звертаються до соціоніки, пишуть книги, проводять конференції. Існують школи соціоніки, можна навіть отримати ступінь магістра, правда не в Росії. У нас це поки не так розвинене, як хотілося б. 

Отже, повернемося до соціоніки. Соціоніка - це наука, що вивчає тип інформаційного метаболізму психіки людини. Якщо сказати простіше, то специфіку обміну інформацією між людиною і зовнішнім світом. 

Страшно звучить? Нічого подібного! Все просто. Кожна людина спілкується з іншими людьми за допомогою мови, а так само деяких вчинків. Передає інформацію. Так ось соціоніка вивчає те, як саме людина цю інформацію передає. Виявляється, що все це роблять абсолютно по-різному! А адже ще людина інформацію і приймає ... І теж все роблять це по-своєму. 

Навіщо мені потрібна соціоніка? 

Ви вже зрозуміли, що люди по-різному приймають і віддають інформацію. Так ось, чи бувало з вами, що ви ображаєте людини якимось абсолютно нешкідливим зауваженням? Що ваш співрозмовник не розуміє, про що ви йому говорите, хоча ви дуже логічно викладаєте відомі йому речі? Що вам не подобається хтось ще до того, як ви з ним познайомилися, тільки його ходою і манерою триматися? А що якщо у вас нерозуміння з близькими людьми, і ви ніяк не можете вирішити здавалося б порожні проблеми? 

Зі мною - так. Раніше мені здавалося, що я складна людина. Але зараз я розумію: все люди складні. Але у кожного є свій ключ, який можна знайти. Точно також як у кожного є больова точка, на яку не варто наступати кожен раз при зустрічі, якщо ви хочете мирних відносин з людиною. 

Що таке соціоніка?Так ось соціоніка розповідає про людину якщо не все, то дуже багато чого. Допомагає передбачити його реакції на ваші слова і вчинки, а так само його власні дії. Крім того, соціоніка допомогла мені краще пізнати себе, вплив оточуючих на моє життя, поліпшила мої стосунки з чоловіком. 

І це далеко не все, що може соціоніка! 

Звідки взялася соціоніка? 

Виросла з психології, звичайно! Трохи занудної інформації для бажаючих прочитати. Соціоніка бере свій початок в роботах З. Фрейда, К. Г. Юнга і А.Кемпінскі. 

Зигмунд Фрейд був першим вченим, який запропонував структурний підхід до розгляду психіки людини. Він першим ввів такі поняття як несвідоме і сверхсознательное. Після цього нововведення наука отримала колосальний поштовх у своєму розвитку і зробила величезну кількість дуже важливих відкриттів. 

У 1921 році учень Фрейда Карл Густав Юнг випустив у світ свою роботу "Психологічні типи". У цій роботі він класифікував всіх людей по 4-м шкалами, які він виявив під час своєї більш ніж 30-ти річної практичної роботи. Ці шкали багатьом з вас відомі. По науковому вони називаються дихотомії - тобто парні взаємовиключні ознаки (біле-чорне, верх-низ, право-ліво і т.д.). Ось вони, дихотомії Юнга: 

Мислення - Почуття 
Інтуїція - Відчуття 
Екстраверсія - Інтроверсія 
Раціональність - Ірраціональність 

Що ж вони означають? 

А суть якраз у взаємовиключення. Якщо ви екстраверт, то вам не стати інтровертом, так вам воно і не треба! Головне - зрозуміти, що саме властиво особисто вам з перерахованих пар визначень. 

Що таке соціоніка?Отже, в першу чергу вам варто визначити: логіка чи почуття? Чим ви керуєтеся більше? Тверезий розрахунок або внутрішній голос? Оцінюєте чи все або приймаєте на віру? 

Залежно від відповіді на це питання можете віднести себе до однієї з груп. 

Люди логічних типів краще розбираються в схемах, правилах, законах, механізмах, технологіях і т.д. При цьому в етичній сфері вони відчувають себе дуже невпевнено і схильні пояснювати сферу почуттів через зрозумілі їм схеми і закони. 

Люди етичних типів від природи добре орієнтуються в сфері почуттів, емоцій, відносин, сімапатій і антипатій, вміють знайти підхід до людини, але при цьому не впевнені в своїх логічних висновках і займаючись логічної роботою схильні перевіряти себе по кілька разів (щоб не помилитися). 

Тепер запитайте себе: я люблю те, що можна помацати, або живу в світі своїх фатази? Чи вірю я тільки в матеріальні об'єкти? Або такі слова, як аура, енергія, інтуїція, час - для мене позначення настільки ж реальних речей, як і стіл, стілець і чашка? 

Люди сенсорних типів добре від природи орієнтуються в світі речей і предметів, добре відчувають своє тіло і вміють грамотно розпоряджатися ресурсами. Про них можна сказати, що вони міцно стоять на ногах і впевнено виконують поставлене перед ними практичну задачу. Але в сфері креативу, інновацій, нестандартних підходів вони відчувають себе вкрай невпевнено. Їм складно відірватися від реальності і поглянути на все з боку. 

Люди інтуїтивних типів навпаки дуже добре орієнтуються в сфері нових ідей, можливостей, нестандартних підходів і рішень, легко відриваються від повсякденності і можуть подивитися на будь-яку ситуацію з боку. Для них сфера фантазій і часто наступних за ними інновацій зрозуміла і проста. Однак сфера побуту, облаштування своєму повсякденному житті дається їм з великими труднощами. 

Ну екстраверсія і інтроверсія - це всім зрозуміло, кожен знає. 

Що таке соціоніка?Екстравертна установка психіки має на увазі спрямованість психіки на зовнішній світ і відповідно люди екстраверти віддають пріоритет зовнішнього світу і того що в ньому відбувається. Відповідно їм складніше зануритися у свій внутрішній світ і дуже часто трапляється, що вони в максими починають ігнорувати свої внутрішні потреби і, так би мовити, йдуть з головою в зовнішні процеси (але це вже патологія). 

Інтровертна ж установка психіки має на увазі, що для людини з такою установкою його внутрішній світ набагато важливіше того, що відбувається в зовнішньому. Він все міряє по собі і поки інформація їм самим не буде "переварена" і інтегрована в свій внутрішній світ будь-які аргументи будуть для нього недостатньо достовірними. 

І останнє, що вам належить вибрати - раціональність і ірраціональність. 

Раціональний притаманна чіткість і вивіреність рухів, він будує плани різного ступеня дальності, і, що цікаво, дотримується їх. Він уникає спонтанності, схильний до точності, пунктуальний, любить порядок в домі, в думках і відносинах. 

Ірраціонал , навпаки, відрізняється спонтанністю. Різко змінює плани, часто спізнюється, не розуміє, що означає слово «точно». Часто його можна визначити по ході - ірраціонал не в змозі пройти великий простір по одній лінії (ну якщо, звичайно, його про це спеціально чи не попросити). 

Ось так ви можете визначити свої основні характеристики. Залежно від їх поєднання кожна людина може віднести себе до одного з 16 соціонічних типів або ТІМів (Тип Інформаційного Метаболізму).

 

Що таке соціоніка?


Як дізнатися, хто я? 

Часто наші судження про себе кілька необ'єктивні. Це не секрет. Тому найвірніший спосіб пізнати себе - це погляд з боку. Але, звичайно, не завжди є можливість звернутися до фахівця, тим більше для визначення типу своєї особистості. Так що спробуємо поглянути на себе з боку самі. 

Згадайте про своє дитинство. Ви любили грати з дітьми, пропадали у дворі годинами? - Ви екстраверт. Сиділи з книжкою на самоті - швидше за все, інтроверсія. Ви мріяли стати вченим? - явно логіка. Представляли себе великим начальником в затишному шкіряному кріслі - сенсорика. Хотіли бути психологом, послом доброї волі, юристом - етика. Фантазували про інших світах? - інтуїція. 

Завжди збирали портфель з вечора - ви раціонал. Писали в зошитах абияк - ірраціональність на обличчя. 

Загалом, захоплюючу подорож в свою підсвідомість вам забезпечено! 

Крім того, в мережі існує досить тестів з соціоніки , пройшовши які, ви дізнаєтеся свій ТІМ з достовірністю до 70%. Однак, це все ж не найнадійніший спосіб. 

Так само існує физиогномическая діагностика. По ході, як я вже писала. І за рисами обличчя. Широке зі щічками видасть в вас сенсорика, вузьке і довге - інтуїта. А ще кажуть, що у логіків дуже виражені скули. Так само логіка в вас видасть чіпкий погляд в «точку». У етикою досить рухлива міміка, реакції на співрозмовника яскраві і бурхливі, в той час як логіки зазвичай малоемоціональни, що називається «покерфейс». 

Переглядів: 424 | Додав: sharmandmoda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar